Published On: Cum, Ara 27th, 2013

Fazıl İskender

Share This
Tags

fazil-iskender

6 Mart 1929 Abhazya –Sohum doğumlu olan Fazıl İskender, İran kökenli bir baba ile Abhaz anneden dünya’ya geldi. 1938 yılında babası Stalin-Beria kliği tarafından sürgüne gönderilip bir daha kendisinden haber alınamayınca bu tarihten itibaren Çegem köyündeki dayıları tarafından yetiştirilen yazar, ilköğretimini Sohum’da altın madalya ile tamamladıktan sonra önce Moskova’daki
Kütüphanecilik Enstitüsü’ne daha sonra ise Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü’ne girdi. 1954 yılında ise yüksek öğretimini tamamlayarak gazeteciliğe başladı. Ilk edebi eserlerini şiir dalında vererek 1957 yılında Sohum’da yayınladı. 1962 yılından sonra ise ağırlıklı olarak hikâye ve roman yazımına yöneldi.

Çeşitli dünya dillerine çevrilen çok sayıda eserin sahibi olan Fazıl İskender’in “Çegemli Sandro” adlı romanı “Sandro Dayı” adı altında Türkçeye de çevrilmiş bulunuyor.

2006 yılında Abhazya Cumhurbaşkanı Vladislav Ardzınba tarafından en yüksek devlet nişanı olan “1. Dereceden Axidz-Apşa” madalyası ile ödüllendirildi.

SSCB döneminden bu yana çeşitli ödüllere ve madalyalara layık görülen yazar, Rusya Sanat Akademisi’nin de onursal üyesi olup 2009 yılında Abhazya Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından onuruna gümüş hatıra paraları bastırıldı.

Çok sayıda şiir kitapları ve romanları yayınlanan yazarın eserlerinden önemli bir kısmı da sinema filmlerine aktarıldı.

Halen Moskova’da yaşamını sürdüren Fazıl İskender 82 yaşında olup, şair Antonina İskender ile evli ve biri kız iki evlat sahibi.

Gürcistan İşgal Saldırısı

Videos